Adres

Postbus 2, 1180 AA Amstelveen - Nederland

Telefoon

Nederland: +31 6 254 513 46 België: +32 4 930 855

Email

stichtingdes@gmail.com

Handig en gemakkelijk uw PSA-document activeren via Halte Suriname

Het regelen van een PSA-document kost vaak veel tijd. Laat de afhandeling en activering van uw PSA-document via Halte Suriname lopen!

Bij het loket wordt informatie verstrekt over:

 • PSA-document en bijbehorende documenten
  Uitgebreide uitleg over het PSA-document en welke documenten nodig zijn voor de aanvraag.

 • Begeleiding bij de activering
  Stapsgewijze begeleiding bij de activering van uw PSA-document.

 • Informatie over wonen en werken in Suriname
  Advies en informatie over leven en werken met een PSA-document in Suriname.

 • Remigratie vraagstukken vanuit Nederland
  Ondersteuning en informatie voor mensen die vanuit Nederland naar Suriname willen remigreren.

 • Oriëntatie op ondernemerschap
  Advies en begeleiding bij het oriënteren op en opstarten van ondernemerschap in Suriname.

Het document personen van Surinaamse Afkomst (PSA)

Volgens artikel 2 van de Wet PSA (S.B. 2014 no.8) wordt een PSA-gerechtigde als volgt gedefinieerd:

 1. Geboren in Suriname: Iedere persoon die niet de Surinaamse nationaliteit bezit, maar in Suriname geboren is, wordt als PSA-gerechtigde beschouwd, met uitzondering van diegenen wier ouders, die zelf niet van Surinaamse afkomst zijn of waren, op het moment van de geboorte tijdelijk in Suriname verbleven in buitenlandse dienst, voor studie of enige andere tijdelijke aangelegenheid.
 2. Niet geboren in Suriname, maar ouder van Surinaamse afkomst: Een persoon die niet in Suriname geboren is, wordt als PSA-gerechtigde beschouwd als hij of zij ten minste één ouder heeft die op basis van lid 1 van dit artikel van Surinaamse afkomst is.
 3. Niet geboren in Suriname, maar grootouder van Surinaamse afkomst: Een persoon die niet in Suriname geboren is, wordt als PSA-gerechtigde beschouwd als hij of zij ten minste één grootouder heeft die op basis van lid 1 van dit artikel van Surinaamse afkomst is.


Gezinsleden

De PSA-gerechtigde die zijn/haar status activeert, kan een “PSA document voor gezinsleden” aanvragen voor zijn/haar wettige partner (volgens het Surinaams Burgerlijk Wetboek) indien deze zelf geen recht heeft op de status en/of voor elk van zijn/haar minderjarige (pleeg)kinderen die tot het gezin van de PSA behoren.

Een minderjarige kan recht hebben op de PSA-status ingevolge de Wet PSA, terwijl de ouder/voogd dit recht zelf niet heeft. De ouder/voogd kan dan op basis van artikel 5 lid 5 van de Wet PSA als wettelijke vertegenwoordiger de PSA-status voor de minderjarige activeren. Daarbij kan hij/zij, indien behorende tot het gezin waarvan de minderjarige deel van uitmaakt, zelf ook het PSA-document voor gezinsleden aanvragen.

Hoewel het recht op de PSA-status veel mensen toekomt, is het aannemen van de status vrij. De activering van de PSA-status kan aangevraagd worden via het online aanvraagformulier.

Een geldig PSA-document biedt aanzienlijke voordelen voor personen die naar de Republiek Suriname willen reizen en verblijven. Hieronder worden de belangrijkste voordelen opgesomd:

 1. Visumvrijstelling en Geen Inreisgeld: Met een geldig PSA-document is het niet nodig om een visum aan te vragen, en er hoeft geen inreisgeld betaald te worden voor het betreden van Suriname. Dit voordeel geldt voor een periode van vijf jaar vanaf de uitgiftedatum van het PSA-document. Het is echter belangrijk op te merken dat andere reisdocumenten, zoals paspoorten, nog steeds vereist blijven.
 2. Langdurig Verblijf: Houders van een PSA-document mogen tot zes maanden aaneengesloten in Suriname verblijven. Dit verblijf kan worden verlengd met nog eens zes maanden, waardoor een totaal aaneengesloten verblijf van twaalf maanden mogelijk is.
 3. Consulaire Bijstand: In geval van nood kan de houder van een PSA-document overal ter wereld de hulp inroepen van Surinaamse buitenlandse vertegenwoordigingen of andere vestigingen van de staat Suriname. Deze vertegenwoordigingen kunnen helpen bij het leggen van contact met het land waarvan de houder de nationaliteit bezit, vooral als er op dat moment geen dienstverlening beschikbaar is van het land waarvan de houder ingezetene is.
 4. Werkvergunning: Tijdens het verblijf in Suriname mag de houder van een PSA-document werken zonder dat een werkvergunning, die normaal gesproken voor vreemdelingen vereist is, nodig is.
 5. Surinaamse ID-kaart: Personen met een PSA-document komen, bij inschrijving in Suriname, in aanmerking voor een Surinaamse identiteitskaart.


Deze voordelen maken het PSA-document een waardevol bezit voor iedereen die regelmatig naar Suriname reist of daar een langere periode wil verblijven. Voor meer informatie over het verkrijgen van een PSA-document wij helpen u graag.

Om het aanvraagproces soepel te laten verlopen, raden wij u aan de onderstaande tips zorgvuldig door te nemen en op te volgen. Hierdoor kunnen wij uw aanvraag efficiënt online indienen:

Documenten Vooraf Scannen
Zorg ervoor dat alle benodigde documenten van tevoren zijn gescand. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat we alle informatie bij de hand hebben tijdens het invullen van het aanvraagformulier. U ontvangt van ons een informatieformulier en machtigingsformulier via e-mail.

Recente Pasfoto
Gebruik een recente pasfoto voor uw aanvraag, met de volgende specificaties:

 • Voor heren: geen oorbellen.
 • Geen selfies, maar een formele studio pasfoto.


Apostille Stempel voor Buitenlandse Akten

Als uw documenten niet in Suriname zijn uitgegeven, moeten deze voorzien zijn van een apostille stempel van de bevoegde autoriteiten. In Nederland betekent dit dat de stempel verkregen moet worden bij de rechtbank in uw woonplaats.

Legale Verblijfstatus in Suriname
Bij het afhalen van het PSA-document in Suriname moet de aanvrager een legale verblijfstatus hebben. Dit betekent dat er een geldig kort verblijf in het paspoort moet zijn vermeld.

Afhalen door een Derde
Indien het PSA-document wordt afgehaald door Stichting Diaspora Events, moeten wij aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Een schriftelijke, ondertekende machtiging van u overleggen. Deze machtiging wordt naar uw e-mailadres verzonden.
 • Een geldige legitimatie van u overleggen.


Door deze tips te volgen, zorgt u voor een vlot en efficiënt aanvraagproces. Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op via stichtingdes@gmail.com.

Voor de aanvraag en verlenging van het PSA-document betaalt u de volgende leges:

Betreft afgifte/verlengingVoor aanvragers in EuropaVoor aanvragers in Europa
 18 jaar en ouderJonger dan 18
Indiening van het PSA-aanvraag€ 100€ 50
Verlenging van het PSA-document€ 100€ 50
Vervanging van een PSA-document i.v.m. verlies€ 100€ 50

Betalingsinformatie

Betaling via Consulaat-Generaal van de Republiek Suriname te Amsterdam:

 • Bank: ABN AMRO
 • Bankadres: Willem van Weldammelaan 7, 1082 KT Amsterdam
 • Rekeningnummer: 54.93.16.922
 • IBAN-code: NL47ABNA0549316922
 • BIC-code: ABNANL2A


Betaling via de Centrale Bank van Suriname:
Aanvragers kunnen de betaling lokaal voldoen bij de Centrale Bank van Suriname. Voorafgaand aan de storting dient u een betalingsstrookje op te halen bij de afdeling Consulaire Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Min van BIBIS).

 

Bevestiging en Tracking
U ontvangt een bevestigingsmail van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname met een tracknummer van Consulaire Zaken. Met dit nummer kunt u de voortgang van uw aanvraag volgen op de website www.gov.psa.sr.

Klaar voor Ophalen
Zodra uw PSA-document gereed is, ontvangt u een e-mail van het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname in Amsterdam. Hierin staat dat uw document klaarligt om opgehaald te worden.

Meest gestelde vragen

Wat zijn de meest gestelde vragen over het PSA document? Klik hier

Hebt u na het lezen nog vragen?

U kunt ons bereiken via het online formulier hieronder. Kies tussen een telefonische terugbeloptie of een antwoord per e-mail.