Surinamers die Nederland bezoeken moeten in quarantaine

Nederland heeft zijn reisadvies voor Suriname aangepast. Bezoekers die vanuit Suriname in Nederland arriveren, moeten voortaan vanwege de coronapandemie in quarantaine. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Als u vanuit dit land terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om veertien dagen in thuisquarantaine te gaan”, schrijft het ministerie op haar website.

Vanwege het feit dat de code Oranje geldt wat betreft de verspreiding van de ziekte in het land wordt geadviseerd “alleen noodzakelijke reizen” naar Suriname te ondernemen. Er zijn, aldus het ministerie, hier “maatregelen genomen om verspreiding van het nieuwe coronavirus (Covid-19) te voorkomen”. Echter, “er zijn in Suriname veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let op”, wordt gewaarschuwd.

In zijn inaugurele toespraak heeft president Chandrikapersad Santokhi donderdag gezegd dat Covid-19 in korte tijd het leven drastisch heeft veranderd. “Niet alleen in Suriname, maar in de hele wereld. Ook bij ons zijn de gevolgen merkbaar. Gesloten scholen, bedrijven die moesten sluiten, medewerkers die leerden om van huis uit te werken. Reizen werd minder logisch, en zelfs familie- en vriendenbezoek is verminderd”, aldus het staatshoofd. Toch ziet hij positieve kanten. Er is minder druk op het milieu. “Er is meer erkenning gekomen voor vaak onzichtbare werkers, in de gezondheidszorg en elders. En plotseling blijkt het wel mogelijk dat iedereen voorlichting geeft over gezonde voeding.”

De coronapandemie maakt volgens de regeringsleider duidelijk “wat werkelijk belangrijk is in het leven en het geeft de gelegenheid om ons leven beter in te richten. Die nieuwe inzichten zullen wij meenemen voor een betere en veiligere gemeenschap. Voor nu zullen wij de middelen die over zijn van het noodfonds, zo goed mogelijk besteden en zoeken naar zo veel als mogelijk een normalisatie van het dagelijks leven. We blijven zorgen voor de nodige financiële injecties vooral voor de mensen die zwaar zijn getroffen met hun gezin, zodat zij ook het leven weer kunnen oppakken”, zei de president.

Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken Nederland